Ζωγραφική τοπίων

Ζωγραφική τοπίου είναι η απεικόνιση του φυσικού τοπίου, όπως βουνά, κοιλάδες, δέντρα, ποτάμια και δάση όπου το κύριο θέμα είναι η μεγάλη προβολή, με τα στοιχεία της διατεταγμένα σε μια συνεκτική σύνθεση. Τα πρώτα «καθαρά τοπία» χωρίς ανθρώπινες φιγούρες είναι οι τοιχογραφίες που προέρχονταν από την Μινωική Ελλάδα, γύρω στο 1500 π.Χ. 


Λίγα λόγια για να προετοιμαστείτε: 

Μέχρι να κάνετε και εσείς την προσπάθειά σας, καλό θα ήταν να αρχίσετε την παρατήρηση και μελέτη από έργα καλλιτεχνών. Αποκτώντας εμπειρία σ’ αυτό θα δείτε πως μπορείτε να μάθετε κάτι από μόνοι σας.(π.χ για τον τρόπο που μπορεί να ζωγραφίσει κάποιος σύννεφα ή θάλασσα). Μπορείτε ακόμα να αντιγράψετε ένα κομμάτι από γνωστούς σε εσάς πίνακες ή πίνακες που υπάρχουν σπίτι σας, προκειμένου να βοηθηθείτε. Η αντιγραφή αυτού του είδους είναι εποικοδομητική, μιλώντας από προσωπική άποψη. Ύστερα απ’ αυτό πιστεύω πως θα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη δημιουργία ενός δικού σας πίνακα. 

Υπάρχει και η δυνατότητα να παρακολουθήσετε online μαθήματα, ψάχνοντας στο διαδίκτυο, για να βελτιώσετε την τεχνική σας.

Συμβουλές για την κατασκευή πίνακα, από τον Will Kemp

1ο βήμα: Θα ήταν προτιμότερο να ξεκινήσετε με το θέμα που επιλέξατε να απεικονίσετε, σχεδιάζοντας τις βασικές γραμμές-σχήματα που βλέπετε ότι έχει το τοπίο σας (με μαλακό μολύβι π.χ 2Β). Αυτό μπορεί να γίνει είτε παρατηρώντας μια φωτογραφία(πιο εύκολο), είτε βλέποντας ένα πραγματικό τοπίο.

2ο βήμα: Συνεχίστε διαλέγοντας ή φτιάχνοντας με ανάμειξη από το σκουρότερο μέχρι το ανοιχτότερο χρώμα που ταιριάζει να χρησιμοποιηθεί στον πίνακα, για να πετύχετε τους χρωματικούς τόνους του τοπίου. Έπειτα χρησιμοποιήστε τα χρώματα στις θέσεις που ταιριάζουν. Για παράδειγμα, αν έχετε μπροστά σας ένα τοπίο με ηλιόλουστα δέντρα, πρέπει να τοποθετήσετε εκτός των άλλων καφέ χρώμα στον ίδιο τόνο και άσπρο στα φωτεινά σημεία του ουρανού.

3ο βήμα: Μπορείτε να ξεκινήσετε να τοποθετείτε τα χρώματα. Πρώτα στον ουρανό και μετά στην γη ή τη θάλασσα.

4ο βήμα: Σιγά σιγά θα προσθέτετε όλο και περισσότερες λεπτομέρειες ώσπου ο πίνακας να φτάσει πιο κοντά στο τοπίο, μιας φωτογραφίας ή εκείνο που βρίσκεται μπροστά σας . Παρακάτω διατίθενται και μερικά βίντεο, που θεωρώ πως θα σας φανούν χρήσιμα. 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου